Terhangat Minggu Ini

January 17, 2011

Bagaimana Cara Membina Blog Yang Menarik

The Whole Template

 Okay, bagi yang baru belajar cara membuat blog, dan tak tahu nak ambil template / layout yang macam mana,  boleh la download je dari website-website yang cool seperti:

  • Untuk umum @ lelaki. hehe.. –>
  1. btemplates
  2. deluxetemplates
  3. bloggertemplatesfree
  4. blogtemplate4u
  • Untuk blogger perempuan. Sebabnya template-template ni terlalu fancy untuk lelaki ->
  1. scrappinblogs
  2. bloggerblogbackgrounds
  3. jellypages
  4. hotbliggityblog
  5. dottydotdotdesign1
 Selepas download extract keluar template (code script) tu guna winzip/winrar. Buka account blogger anda -> Dashboard ->Design -> Edit HTML then upload the code script -> Save Template.

Apa yang wajib ada di blog anda;
Blog roll / Blog list - Senarai blog orang lain yang anda minat baca. Benda ni penting supaya orang sedar akan kewujudan blog korang.
Google Connects (Followers) - Pelanggan tetap anda.
Chatbox - Tempat sembang-sembang
Label / Tag - Penting kalau blog anda best.
Iklan - Nuffnang - Kalau anda berminat nak cari sikit duit. (Perhatian, aku ulang SIKIT DUIT.)
Counter, Referrer / Tracker - Panting untuk korang tengok aktiviti trafik blog anda. Boleh tahu apa yang orang-orang di dunia ni search untuk sampai di blog anda.
Google WebMaster - Juga tracker. Penting untuk tengok trafik dan keyword dan trend blog anda.

The NOT TO
Apa yang tak patut ada di blog anda adalah;
Jam - Pembaca anda boleh tengok jam di sudut bawah kanan di PC dieorang.

Macam mana / Bagaimana nak buat supaya orang tak boleh copy entry blog kita?

So, cara untuk prevent orang dari curi blog post korang adalah dengan;

Dashboard ->Design -> Edit HTML-> 'Tick' Expand Widget Template -> Tekan Ctrl + F -> Search untuk


<body>

Dan replace dengan

<body oncontextmenu='return false;' onkeydown='return false;' onmousedown='return false;'>

Kemudia, Save Template.

Code di atas akan membuatkan blog anda tak boleh di kanan klik, tak boleh di select (Highlight) dan tak boleh di Ctrl+C Ctrl V.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tinggalkan jejak anda di sini! Senang aku nak jejak balik!!!